
Sinds 1984 ben ik werkzaam in het uitgeefvak. Als ontwikkelaar van allerlei uitgaven voor het onderwijs en voor de beroepspraktijk, maakte ik met vele auteurs en vormgevers publicaties in allerlei verschillende media (boeken, tijdschriften, video’s, online publicaties).
Mijn grote drijfveer is zelf nieuwe kennis en ervaringen opdoen en die daarna voor een groter publiek toegankelijk maken in die vormen die het beste passen bij de materie en de doelgroep. Hierin kan ik bovendien mijn wens kwijt om educatie en ondernemerschap te combineren met creativiteit.
Ervaring
Na een opleiding tot onderwijzeres en mediakundige bleek het uitgeversvak de ware roeping. Tussen 1984 en 1994 werkte zij bij educatieve uitgeverij Malmberg in Den Bosch en juridische uitgeverij Koninklijke Vermande in Lelystad (thans Sdu). In 1995 begon zij haar eigen bedrijf Vroegindeweij Educatie & Communicatie.
Van 2000-2016 heb ik samen met Marleen van Rossum de Uitgeversacademie opgericht en geleid, waarin we uitgeverijen ondersteunden bij hun uitgeefactiviteiten. Samen hebben we talloze projecten verzorgd voor algemene, informatieve en educatieve uitgeverijen. Van strategisch advies tot het ontwikkelen van (concepten voor) complete lesmethodes. Ook ontwikkelden we een uitgebreid opleidingsaanbod. Van individuele coaching van uitgevers tot uiteenlopende cursussen en e-learningmodules over alle aspecten van het uitgeefvak.
Naast mijn werk studeerde ik van 2001-2006 theologie in Utrecht (UU). Mijn muzikale hobbies variƫren van zingen (o.a. in het Vocaal Theologen Ensemble) tot orgel spelen. In 2013 heb ik mijn ervaring en mijn liefhebberijen samengebracht in de Stichting Kerkmuziek Netwerk. Deze stichting beheert de twee grote projecten die ik heb ontwikkeld: Orgelkids (sinds 2009) en Kerkliedwiki (sinds 2013).
Vanaf 2015 tot medio 2020 heb ik mij gericht een multidisciplinair promotie-onderzoek naar het thema troost bij Luther en Bach. Het startpunt vormt de theologie van Martin Luther en de manier waarop hij troost definieerde. Vervolgens heb ik onderzocht hoe hij dit vormgaf in zijn liederen. De liederen van Luther en zijn tijdgenoten vormden een belangrijke basis voor de werken van Johann Sebastian Bach. De hymnologische ontwikkelingen die daarop van invloed zijn geweest heb ik onderzocht. Tot slot zijn de resultaten daarvan in verband gebracht met de inhoud (tekst en muziek) van Bachs koraalcantates, die 200 jaar na het ontstaan van Luthers liederen zijn gecomponeerd. In deze cantates zijn veel hymnologische inzichten uit het begin van de 18e eeuw terug te vinden. De onderzochte bronnen werpen een nieuw licht op de herkomst van de teksten. Bovendien geven ze inzicht in de wijze waarop Bach teksten en theologische inzichten van verschillende periodes samenbrengt in de gelaagdheid van zijn composities. Gewoon genieten van de schoonheid van de muziek is al troostrijk, maar naar mate je de lagen beter kunt onderscheiden, wordt het nog rijker.
Op deze website zal ik daar graag meer van gaan delen na de promotie in december 2020.